Мъдростта на риска

Всеки има желанието да контролира живота си, да го подрежда така, както му харесва, да среща в него онези хора, които да го правят щастлив, както и да намира всичко онова, което смята за ценно. Когато имаме успех и постигнем своята цел се чувстваме като победители, доказали сме се. Колкото повече са победите, толкова повече се засилва и увереността ни или поне така би трябвало да бъде. Но какво става, когато грешим, когато се проваляме, когато трябва да се откажем от нещо. Има неща, които не зависят от нас. Тогава имаме нужда от това да научим поредния си урок. Уроците са нещо, което изисква усилие и смирение. Може би именно за това децата, докато са ученици приемат училището със смесени чувства. В последствие цял живот хората се опитват в една или друга степен да избягат от уроците и от събитията, които ги носят. Истината е обаче, че именно те ни правят мъдри и знаещи. „Не питай старило, а питай патило” казва народната мъдрост и това съвсем не е случайно. Само този, който е преодолял страховете си, изправил се е срещу трудностите, опитал се е да намери вярното решение, допуснал е своите грешки и е понесъл товара на загубата, може да каже, че е преминал през изпитанието, което го е променило завинаги. Направило го е по-мъдър, по-опитен и по-зрял. Разбира се, задължително е да се направи анализ и да се стигне до откровение за това, че съвсем не сме съвършени, а напротив имаме още много какво да учим, само тогава ще можем да извлечем полза от своите грешки. Но именно тук идва трудното и болезненото. Често инстинктивно се опитваме да се скрием зад оправдания и всякакви защити. Ако ослепеем за своята отговорност, никога няма да станем по-добри.

Промяната изисква да се рискува. А рискът изисква смелост! Той е стремеж към нещо ново, което желаем да навлезе в живота ни. Но всяко удовлетворено желание има своята цена. Необходимо е да се решим да я платим.

Хубаво е, когато човек знае, че има къде да потърси разбиране и отговори.

Готови ли сте да рискувате, но и да заложите много? Готови ли сте да приемете, че е възможно да допускате грешки, тогава вие ще можете да учите и да трупате безценен опит. Тогава ще знаете. Това е нещо, което никой не може да ви отнеме.