Хранителни разстройства

Основните хранителни разстройства (анорексия нервоза, булимия нервоза, склонността към преяждане, както и прекаленото фиксиране и грижа за здравословно хранене и начина, по който изглежда тялото – орторексия) се срещат много по-често сред жените, отколкото сред мъжете. Този проблем е особено актуален за девойките, които са между 14 и 20 години. В днешно време повече от половината хора не са доволни от своята външност, а това обуславя бързото нарастване и задълбочаване на разстройствата, свързани с храненето.
Съвсем естествен и разумен е стремежът към здраво тяло и съответно, добра фигура. Но, ако това желание придобие натраплив характер и промени целия начин на живот като го подчини на вниманието към храната, нейното количество и качество, тогава то се превръща в проблем. Красотата до голяма степен се асоциира със стройно и слабо тяло, а за жените стремежът към красота е в пряка връзка с получаване на внимание, одобрение и значимост.

Терминът „анорексия нервоза“ всъщност не отговаря съвсем точно на съдържанието на това разстройство, тъй като анорексия означава “липса на апетит”, а в случая проблемът не е това, че апетит липсва. Точно обратното, много често апетитът го има осезателно, но бива строго контролиран и потискан с цел коригиране на външността във връзка с убеждението за прекалена пълнота. Това възприятие е изопачено, нереално и не отговаря на действителността.

Най-типичните признаци на това разстройство са:

 • Значително снижаване на теглото;
 • Натрапливи идеи за отслабване;
 • Дисморфофобия;
 • Ендокринни нарушения (нарушения на обмяната на веществата);
 • Загуба на месечния цикъл.

За булимия нервоза са характерни епизодични, повтарящи се пристъпи на невъзможност да се упражнява контрол над консумирането на храна. Стига се до поглъщане на прекомерни количества за кратко време с последващи фази на прочистване, които могат да бъдат: повръщане, пренатоварване с упражнения или използване на слабителни, диуретици, клизми и други. Хората страдащи от това разстройство са като в омагьосан кръг между тези две фази с неизменното чувство за вина, което изпитват.
Най-типичните признаци са:

 • Чести пристъпи на преяждане;
 • Фиксирано внимание върху храната и непреодолимо привличане от нея;
 • Предизвикване на повръщане;
 • Злоупотреба със слабителни средства;
 • Периодично гладуване;
 • Редовен прием на средства понижаващи апетита;
 • Недоволство от собствената фигура и преживяване на болезнен страх от напълняване;

Орторексията е хранително психологическо разстройство, при което страдащият вманиачено се фиксира върху начина си на хранене, а именно: да консумира само нискокалорични, био и здравословни храни. При това разстройство акцентът не е върху количеството, а върху вида и произхода на храната.
Анорексия нервоза, булимия нервоза както и модерното хранително разстройство – орторексия са до голяма степен взаимосвързани разстройства. Счита се, че булимия нервоза и орторексията могат да бъдат етапи в развитието на анорексия нервоза.

При склонността към преяждане, както при булимията има повтарящи се епизоди на загуба на контрол върху погълнатата храна, но разликата тук е тази, че липсват етапите на прочистване.
При лечението и терапията на хранителните разстройства, може би най-значителната трудност е в липсата на съзнание за проблем у страдащия. Ето защо не би било лесно да бъде преодоляно това състояние без помощта на професионалисти – лекари и психолози, които да отклонят фокуса на вниманието от храната, да върнат спокойствието в ежедневието на човека, който е в плен на хранително разстройство и да възстановят връзката му със самия себе си и със своето тяло.